Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2019 15:13 - Мамо, искам да уча
Автор: luckykids Категория: Други   
Прочетен: 7275 Коментари: 0 Гласове:
13

Последна промяна: 23.04.2019 15:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Мамо, искам да уча - няма как да не се разтопиш като родител пред тези пленяващи сърцето думи. Повечето родители по всякакъв начин се опитват да накарат децата да бъдат любознателни, да събудят интереса си към нови знания, да обичат да четат книги и тн.

Най-хубава е детската възраст, време в което няма толкова сериозни отговорности, време в което можеш да пилееш време (умерено, разбира се:) ), време да правиш бели, пакости, грешки, време, в което почти каквото и да правиш възрастните те окуражават и те подкрепят, време, в което да мечтаеш на едно и да имаш вяра, че можеш да постигнеш всичко, че няма невъзможни неща.

Ние като сковани пораснали деца с хиляди задръжки гледаме с омайване и скрита завист възрастните, които са запазили детското в себе си.
И на нас като възрасти, с много ангажименти, с много проблеми, на които трябва да намерим решение, ни се иска понякога, само понякога, да се върнем в детството си, да скачаме в локвите, да се смеем и танцуваме сякаш никой не ни чува и вижда, да казваме какво мислим от сърцето си, без да се налага да се съобразяваме. Ех, хубаво е да си дете..

Трябва да се радваме на малките палавници именно за това, че са все още свободни да правят каквото искат, да им се радваме, само защото имат право да бъдат деца, а не на всяка крачка да им се караме, да им налагаме старите си “пораснали” убеждения и възгледи. Колкото по-свободно пораства едно дете, толкова по-смел и уверен възрастен ще стане от него.

Образованието е сред най-важните стъпки за пълноценното развитие на децата. Поговорката “Учи, за да сполучиш” е валидна с пълна сила. Образованото дете пораства в подготвен за бъдещето възрастен, който може да взима правилни решения, не само за себе си, но и за другите.

image

Каква професия да изберем за детето? Първото ключово нещо е да предоставим на детето възможност за избор, нека да му помогнем в избора, а не да го заставя да избере нещо, което на нас ни допада. Като родители трябва да поднесем възможност, а детето да направи избора само. Днешно време, особено последните години, всички професии свързани с компютри са изключително търсени и добре платени. Затова е подходящо, ако детето има интерес към компютрите, да го подкрепим в тази посока. Ако пък избере да се научи да свири на пиано, нека да насърчаваме в тази посока. Важното е да опитва различни неща, за да усети в кое се чувства добре, смел и сигурен. Следващата важна стъпка след установяване на интересите на детето е изграждането на дисциплина. Дисциплината може да се насърчава още от най-ранна детска възраст, когато изискваме от детето да си оправя само леглото, когато искаме да си измива съдовете след хранене и тн., тоест на чисто битово ниво у дома започва изграждането на дисциплина.

image

Спортът е изключително благоприятен за изграждане на дисциплина, повторението помага на детето да изгради стабилни навици.

Средата също е много важна. Именно в училище започват някой от най-дългогодишните приятелства, които са за цял живот. Ако училищната среда на детето не е изключително подходяща за него или трудно намира приятели сред съучениците си, може да опита с лагер. Детските летни лагери са много добра алтернатива на училището, в която децата се записват за определен период от време. Обикновено лагерите се провеждат лятото по време на лятната ваканция и траят от 1 до 2 седмици. Всеки лагер си има конкретна тема, в която е специализирал. Ако Вашето дете изучава английски език и е на възраст от 5 до 14 години може да го запишете в ЛъкиКидс - един от най-нашумелите последно време летни лагери за деца с интензивно обучение по английски език. Хубавото е, че в лагера комуникацията е само на английски език, преподавателите са чужденци с матерен английски език. В тази среда е много вероятно детето да намери много нови приятели и да се забавлява в многобройните активности като разходки в планината, конна езда, колоездене, плуване, танци, пейнтбол и много, много други.

*Препоръчан материал от партньор на Blog.bg




Гласувай:
13


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: luckykids
Категория: Други
Прочетен: 24339
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 191
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031